Бедността в Италия расте

През 2011 г. статистиката показва, че 22.2% от домакинствата живеят в лишения

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бедността в Италия се е увеличила рязко през 2011 г., показват данните на Италианския статистически институт Ilstat. В края на миналата година делът на домакинствата, които живеят в лишения се е увеличил до 22.2%. За 2010 г. коефициентът е бил 16%.

Изследването показва още, че делът на домакинствата, които живеят в "сериозни лишения" се е увеличил от 6.9% през 2010 г. до 11.1% година по-късно.

Едно домакинство живее в лишения, ако покрива поне три от девет показателя за бедност, уточнява статистическият институт. То е сериозно мизерстващо, ако отговаря на най-малко четири от показателите.

Самите показатели са невъзможност за справяне с неочаквани разноски, изоставане в плащането на сметки и ипотеки, недостатъчен прием на протеини при хранене, да не можеш да си позволиш ваканция поне веднъж годишно, отопление, перална машина, телевизор, телефон или автомобил.

Според статистиката 55.8% от италианските домакинства твърдят, че са се почувствали по-бедни през 2012 г. в сравнение с 2011 г. Само 3.4% от анкетираните са заявили, че икономическото им положение се е подобрило.

Имайки предвид икономическото състояние очакванията на анализаторите са положението да продължи да се влошава през 2012 г. прогнозите са, че в края на годината икономиката на страната ще се свие с 0.4%. През третото тримесечие икономиката намаля с 0.2% и страната влезе в рецесия.

Коментари: 0