Белгийският премиер си отива след победа на националисти

Социалистът Елио ди Рупо върна на крал Филип мандата на кабинета си

Автор: Николай Марченко

Премиерът на Белгия Елио ди Рупо предаде оставката на своето правителство на крал Филип, информира агенция France Presse (AFP).

Решението е взето след провелите се в страната през уикенда парламентарни избори, съобщиха от пресслужбата на кралския дворец в Брюксел. Медиите в Белгия акцентират на факта, че във Фландрия спечелиха фламандски националисти.

„Кралят прие оставката и помоли правителството да продължи да изпълнява задълженията си временно”, се казва още в изявлението. Оттук нататък на краля му предстоят консултации с лидерите на водещите политически партии относно формирането на нов кабинет.

Филип първо ще се срещне с председателите на Сената и камарата на представителите, а след това и с лидера на победилия на изборите „Нов фламандски алианс” Барт де Вевер. След това ще се срещне вече с лидерите на франкофонската социалистическа партия, която е водещата сила във Валония, Пол Манет и и.д. премиера ди Рупо.

Припомняме, че формирането на кабинет след извънредните избори през юни 2010 г. отне цели 541 дена, което бе световен рекорд за политическа криза, при която държава е без правителство.

Коментари: 0