Кафето и бирата у нас най-евтини в Европа

Най-скъпото кафе в Европа се предлага в Швейцария, сочат данните на Евростат

Автор: Божидара Иванова

Кафето и бирата в България се продават най-евтино в Европа, сочи изследване на Европейската статистическа служба Евростат. Според данните чаша кафе в България може да се купи за средно 54 цента. Само в още шест страни напитката струва по-малко от евро. Най-скъпото кафе в Европа се предлага в Швейцария - средно 3.29 евро.

Бирата е другият най-евтин продукт у нас в сравнение с другите европейски страни. Пивото се продава за 95 цента за литър. Това питие излиза най-скъпо в Исландия, където за същото количество трябва да се платят средно 5.70 евро.

Българските цигари също са сред най-евтините в Европа. Единствено в Литва те струват по-малко - 2.32 евро. Най-висока е цената им във Великобритания и Ирландия - над 9 евро.

Единствено Чехия изпреварва страната ни по евтино бяло брашно. Там килограм струва средно 46 евроцента, а в България - 54 цента.

Свинското месо (пържола) у нас е най-евтино след Полша (3.63 евро) и Литва (3.87 евро). Пилешкото месо в Полша (3.92 евро за кг), Румъния (4.53 евро за кг) и Литва (4.96 евро за кг) е по-евтино от това в България. Средната цена у нас е 5.22 евро за кг.

България се нарежда на трето място по най-евтини цени на билетите за кино. Изпреварват ни само Словакия и Латвия, където билетите струват 3.27 евро. В общо осем страни билетът е под 6 евро. Най-скъпо излиза във Финландия - 10.93 евро.

Изследването на Евростат включва данни на общо 156 продукта. В него не участват всички страни-членки на Европейския съюз, тъй като не са събрали нужните данни.

Коментари: 0