Бернанке: Въпреки мерките американците ги чакат трудни времена

Според председателя на Фед икономиката показва признаци на възстановяване, но някои хора още дълго ще се борят с трудната икономическа ситуация

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Бен Бернанке обяви, че въпреки мерките за възстановяване, хората и бизнеса са изправени пред трудни времена.

"Въпреки че някои от основните икономически показатели, включително потребителските разходи, нетното богатство на хората и обслужването на дълговете, показват възстановяване, е ясно, че много хора ще продължат да се борят с трудната икономическа и финансова обстановка", каза Бернанке, цитиран от Reuters.

Той е отказал да коментира перспективите пред паричната политика на Фед, нито пък данните за заетостта и безработицата. Шефът на Фед е коментирал обаче въпросът с измерването на щастието на американците.

"Икономиката не означава само пари и материални блага. Икономиката означава и разбиране и насърчаване на "увеличаването на благополучието", допълни Бернанке. Той даде за пример кралство Бутан, където има индекс измерващ националното щастие. Той включва индикатори като ниво на образование и времето прекарано в развлечения.

Коментари: 0