Без икономически растеж в еврозоната през второто тримесечие

БВП на Европейския съюз нараства с 0,2%, сочат ревизираните данни на Евростат

Без икономически растеж в еврозоната през второто тримесечие
Автор: Стилиян Гребеничарски

Икономическият растеж в еврозоната през второто тримесечие, спрямо първото, е нулев, сочат публикуваните от Евростат ревизирани, сезонноизгладени данни.

На годишна база все пак се отчита покачване от 0,7%. Брутният вътрешен продукт на 28-те страни-членки на Европейския съюз нараства с 0,2% в сравнение с първите три месеца на годината и 1,2% спрямо април - юни 2013 г. Резултатите са по-слаби от тези за изминалия период. Тогава икономиките във валутния съюз добавиха 0,2%, а тези в ЕС - 0,3% на тримесечна база.

„Първенци” в ЕС са Малта (1,3%), Латвия и Словения с по 1%, Литва, Унгария и Великобритания - 0,8%. През тази седмица НСИ обяви, че ревизираните ѝ данни показват 0,5% тримесечен ръст за България, което ѝ отрежда място в „златната среда”. Най-съществен спад има в Румъния (-1%), Дания и Кипър (-0,3%), както и две от най-големите икономики в Общността - Германия и Италия (-0,2%).

Потреблението на домакинствата добавя 0,3% и 0,4% в рамките на еврозоната и ЕС. Негативен оттенък добавя и понижението на инвестициите в основен капитал - с 0,3% във валутния съюз и 0,1% в Общността. Покачване се наблюдава, както при износа (0,5% в еврозоната и 0,3% в ЕС), така и при вноса (0,3% в еврозоната и 0,4% в ЕС).

Коментари: 0