Без концентрация на европари след 2014 г.

Според министъра по управлението на европейските фондове Томислав Дончев Европа ще отпуска пари само след реформи

120 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

През следващия програмен период период (2014 г. - 2020 г.) няма да се позволява концентрация на големи суми от земеделските субсидии в отделни получатели. Това каза пред БНР министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев. Той участва в Братислава в срещата на високо равнище на групата "Приятели на кохезията".

"Правилата за отпускане на земеделските субсидии ще се променят и няма да могат да се концентрират големи суми в отделни получатели по линия на това, че например, обработват големи площи", каза Дончев. По неговите думи от 204 г. харченето на европейски средства ще е обвързано с реформи.

"Държавите, които са най-големите донори за европейските фондове, във време на криза настояват поне вноските да не се увеличават", каза министърът.

По неговите думи е още рано да се говори за конкретните суми, които България ще получи през следващия програмен период, но "е ясно, че нуждите на страната са по-големи от тези, които би получила". Той посочи, че със сигурност ще се настоява за повече средства от тези в изтичащия програмен период, защото става дума за инвестиции не просто в България, а в Европа.

"Това не са средства, които подпомагат платежния баланс на страните, а осигуряват бъдещите възможности за развитие". В същото време аргументът, че ние имаме нужда от повече пари да се развиваме, не е достатъчен, посочи Дончев. Той подчерта, че от следващия програмен период на страните, които нарушават фискалната дисциплина ще им се спира европейското финансиране.

Подкрепи Economic.bg