Без мазнини в истинското мляко
Водата в айряна пък не трябва да е повече от 50%, реши правителството
Забранява се добавянето на мазнини и протеини с немлечен произход в млечните продукти. Това реши кабинетът, приемайки новата Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти.
Сиренето ще бъде наричан така, само когато за направата му се използват млечен продукт, претърпял или не процес на ферментация, преминал или не процес на зреене и получен чрез коагулация на млякото под действието на специален ензим, се казва в наредбата.
Прясно мляко пък ще бъде получавано само от сурово мляко, претърпяло пастьоризация или стерилизация.
Водата в айряна не трябва да е повече от 50%. Солта в него пък не трябва да надхвърля 0,8%, се казва още в документа.
Очаква се в текстовете да има допълнителни промени заради искането на земеделското министерство в едно предприятие да има две поточни линии, една от които да произвежда продукти само от мляко, а другата с добавени растителни мазнини. Този текст предизвика сериозни реакции сред млекопроизводителите, които дори заплашиха с протести.