Без ол инклузива губим половината туристи

В "Албена" планират да извадят от тази формула на обслужване два от хотелите

"Ако България забрани "ол инклузива", ще загуби между 30 и 50% от туристите си. Формулата се диктува от пазара, а от него никой не е по-велик". Това заяви за агенция Стандарт нюз Красимир Станев, директор на "Албена".

Той е категоричен, че формулата е практика по Средиземноморието, в цяла Европа, а и в световен мащаб. "Каквото и да направим, ако го направим административно срещу пазара, ние ще загубим. Има неща, които могат да се подобрят от гледна точка на нашето законодателство, защото аз съм съгласен, че с "ол инклузива" се постига едно похабяване на храна в рамките от 5 до 20, може би дори до 30%, но бих препоръчал преди това да се погледне възможността административно и законодателно да се даде възможност, без да се нарушават хранителните и хигиенни норми, да спасим тази храна и да не я загубим", казва още Станев.

"Албена" мисли в тази посока и за да се намаляват загубите, всички работещи в курорта също се хранят по време на работа, съобщи Станев. Той добави още, че догодина дружеството е планирало да извади от тази формула на обслужване два от хотелите в курорта - "Лагуна Маре" и "Боряна", но ако няма записвания за тях, то те отново ще бъдат предлагани на туроператорите по тази формула.

"Има една истина - леко прекалихме с "ол инклузива". Прескочихме границата. Идеалното е ако може да се намали услугата с 5-10 до 15%, но ако пазарът го пожелае. "Ол инклузивът" означава, че хората, които ползват масовия туризъм искат да имат сигурен бюджет, да знаят, че с крайно число пари ще могат да платят ваканцията на своето семейство", заяви експертът. Той е убеден, че в страната имаме специалисти в институтите, които биха могли да посочат начини за намаляване на загубите на храна.

Запитан дали гръцката криза дава отражение върху бранша у нас Станев каза, туризмът в Гърция има проблеми, особено на немския пазар отливът е минимум 30 на сто, но за съжаление това не засяга България. "Туристите на Гърция не са туристи на България. Те се разпределят основно към Турция и Испания. България е изключително слабо засегната от този факт", уточни той.

Коментари: 0