Без промяна в правилата за паркиране в центъра на София

Протестиращите успяха единствено да издействат един месец гратисен период

Протестиращи и общинари не успяха да постигнат консенсус по спорната тема за паркирането в центъра на София. Днес открито извънредно заседание на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет приключи с едно единствено решение- жители и наематели да получат 1-месечен гратисен период за безплатно паркиране в "синята" и "зелената" зона.


Тъй като влизаща в сила от 1 септември наредба не може да бъде нарушавана, общинарите приеха да покрепят кмета Йорданка Фанкъдова, като единствената, която има право на това, да позволи гратисния период.


Отхвърлено бе искането на общинските съветници от БСП за пълна отмяна на наредбата, а протестиращите, които имаха свои представители на заседанието, се скараха за точната формулировка на исканията им.


По време на заседанието стана ясно, че исканията им не се препокриват - от една страна, застанаха движение ДНЕС и Facebook групата, а от друга - протестиращите, които затваряха движението на централни кръстовища в София. Едните обвиниха групата от социалната мрежа, че защитават свои лични интереси. Предложението на Facebook групата - право на живещите в центъра да паркират безплатно пред дома си, както и служебният абонамент да бъде до определен час – само докато хората са на работа, успя да предизвика бурна реакция и сред  общинските съветници.


В крайна сметка председателят на транспортната комисия Радослав Тошев отсече, че "отмяната на наредбата за паркирането не стои на дневен ред" и добави, че "може и да има неща, които са революционни, но те се прилагат отдавна в Европа и по света".


Направените днес предложенияще бъдат публикувани на сайта на Столичния общински съвет в интернет, където ще могат да се обсъждат в продължение на две седмици. Дали ще бъдат приети, ще стане ясно на 13 септември по време на редовната сесия на Столичния общински съвет.


Според новата наредба за паркиране в града за винетен стикер може да се кандидатства само с лична карта, талон на лекия автомобил и документ за собственост или наем. Стикерът ще важи от 1 октомври 2012 г. до 1 октомври 2013 г., a cената за един автомобил е 150 лв. в "синята зона", за втори - 450 лв.

Коментари: 0