Безработицата няма да се повиши през 2013 г.

Средствата за субсидирана заетост ще бъдат увеличени през следващата година, твърди социалният министър Тотю Младенов

Безработицата в страната няма да се повиши през 2013 г. Прогнозата направи министърът на труда и социалното политика Тотю Младенов, цитиран от БНР. Той поясни, че до края на годината ръководеното от него министерство е предвидило 72 млн. лв., които са в подкрепа на бизнеса, запазването и разкриването на нови работни места.

"По този начин помагаме в кризата, особено на средните и малки предприятия, за субсидирана заетост, за подобряване условията на труд и за други социални разходи, които им поемаме. Вместо да съкращават хора, те имат стимули да назначават нови, поясни социалният министър.

По думите му за 2013 г. основна цел на министерството на труда е да задържи безработицата на нива от 11-12%, каквито ще бъдат и до края на тази година. "Смятам да увеличим за догодина малко средствата за субсидирана заетост, особено за дълготрайно безработни, включително и за хора с увреждания", добави Младенов.

Социалният министър беше във Враца, където направи първа копка на Център за настаняване от семеен тип за 44 деца в неравностойно положение. Проектът е на стойност 2.5 млн. лв. и се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и със средства на община Враца.

Коментари: 0