Безработицата в Германия се повиши за пети месец

Компании отлагат наемането на работници и се въздържат от инвестиции

Безработицата в Германия се е увеличил за пети пореден месец през август, когато европейската дългова криза понижи износа и фирми задържаха инвестициите си.

Броят на хората без работа се е увеличил, според сезонно изгладените данни с  9000 до 2,90 милиона, показаха данните на Федералната агенция по труда в Нюрнберг. Икономистите прогнозират повишение от 7,000, показва средната стойност от 31 прогнози в проучване на Bloomberg News. Коригираното ниво на безработицата е без промяна от 6,8%.

Компании отлагат наемането на работници и се въздържат от инвестиции, тъй като европейската дългова криза понижи търсенето на техните стоки и перспективите за икономически растеж и корпоративните печалби. Нивото на безработицата все пак остава на най-ниското си ниво от две десетилетия, заплатите се покачват, увеличаване на потребителските разходи в най-голямата икономика в Европа напредва.

"Силният пазар на труда е един от основните двигатели на германския растеж през първата половина на годината", каза Карстен Брезски, старши икономист в ING Group в Брюксел.

Коментари: 0