Безработицата в Гърция достигна 22%

Скоро всеки четвърти грък ще е без работа

Безработицата в Гърция е достигнала рекордни нива от 21.9%, сочат последните официални статистика към март. Така броят на хората, които нямат работа в страната, се доближава до една четвърт от цялото население.

По данни на Националната статистическа агенция Елстат само месец по-рано безработицата сред гърците е била 21,4%. Това означава, че за няколко седмици десетки хиляди гръцки граждани са загубили работните си места, като общия брой на незаетите е над 1 милион.

Най-високо е нивото на безработицата сред младите хора във възрастовата група до 24 години – 52,8%. Увеличила се и безработицата в следващата възрастова група на 25-34-годишните, която е достигнала 29,8%.

Според анализатори тези данни са тревожни, но перспективите за подобряването им е още по-плашеща. Козът е в ръцете на бъдещото ново гръцко правителство, пишат медиите в страната. От огромно значение е дали сформираният след вота на 17 юни кабинет ще остане верен на полтиката, водена досега с помощта на ЕС и МВФ, или ще се стигне до обрат.

Коментари: 0