Безработицата в САЩ расте повече от очакваното

През миналата седмица новопостъпилите молби за помощи са били 15 хил., което е с 6 хил. повече от предварителните прогнози

92 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Броят на американците попълнили молби за помощи срещу безработица са се увеличили повече от очакваното, пише Bloomberg. През миналата седмица исковете са се увеличили с 15 хил. до 382 хил. броя. Това е най-големият седмичен ръст за близо два месеца.

Данните на Министерството на труда изненадаха неприятно анализаторите, които очакваха новите молби да са около 9 000. Според тях проблемът е забавящата се икономика и задаващата се нова данъчна политика, която ще натовари допълнително бизнеса.

"Пазарът на труда продължава да е разочароващ", каза Гай Бердер, икономист в RBS Securities. "Бихме искали да виждаме увеличаване при наемането на хора. Компаниите обаче са много предпазливи заради цялата несигурност", добавя той.

През миналата седмица се появи друга тревожна новина за пазара на труда - новонаетите служители през август са били едва 96 000. Предварителните очаквания бяха за над 110 000.

като цяло безработицата в САЩ е намаляла от 8.3% на 8.1%. Процентът обаче не отразява реално ситуацията, тъй като данните показаха, че икономически активното население е намаляло и от там идва това понижение. Безработицата остава над 8% за трета поредна година, което е най-дългият период от 1948 г.

Подкрепи Economic.bg