Безработицата в арабския свят застигна 20 млн. души

Равнището нараства с 2 пункта за две години

236 ~ 1 мин. четене

Безработицата в арабските страни е нараснала до 16% през 2012 г. , заяви лидерът на Арабската работническа организация Ахмед Мохамед Лукман, цитиран от Еаstok.

„Равнището на безработицата в страните в арабския свят беше 14% през 2010г., което се равнява на 17 млн. души без работа“, отбеляза Лукман по време на работно посещение в Алжир. Той добави, че до 2012 г. равнището се е покачило с 2 пункта, или близо 20 млн. безработни граждани.

Синдикалният лидер заяви, че катаклизмите, които опустошиха арабския свят през 2011 и 2012 г., са причината за покачванет, най-вече заради срива на чуждестранните инвестиции и на броя на туристите, посещаващи региона. „Завръщането на чуждестранните инвестиции и политическата стабилност ще бъде необходимо за обръщане на нарастването на безработицата в страните на Арабската пролет“, допълни още той.

Днес започва среща на работническата организация, свързана с Арабската лига, в алжирската столица. На нея министри от региона, експерти и представители на синдикатите ще обсъдят възможните механизми за справяне с безработицата.

Подкрепи Economic.bg