Бил Гейтс е на 200 млн. долара от най-богатия в света

Състоянието му се оценява на 67.6 млрд. долара

200 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Създателят на най-голямата софтуерна компания в света - Microsoft още в края на другата седмица може отново да бъде най-богатият човек на планетата. Индексът Bloomberg Billionaires Index, който следи дневното изменение в състоянието на 100-те най-богати хора в света показва, че разликата между първия в класацията Карлос Слим и Гейтс е само 184 млн. долара.

Към 15 март състоянието на Карлос Слим, собственик на най-големия телеком в Латинска Америка - America Movil, се оценява на 67.8 млрд. долара. През изминалата седмица той загуби 5 млрд. от богатството си, заради срив в акциите на компанията му. Мексикански депутати представиха промени в законодателството, което може да разбие монопола на Слим на телекомуникационния пазар в Мексико. Това доведе до спад от 16% в капитализацията на компанията, като в петък търговията затвори при цена от 11.6 песо за акция.

Богатството на Бил Гейтс се оценява на 67.6 млрд. долара. На трето място в класацията се нарежда собственикът на Inditex и Zara Амансио Ортега. Състоянието на испанеца се оценява на 55.7 млрд. долара. На 900 млн. долара зад него стои инвеститорът Уорън Бъфет.

Общото състояние на 100-те най-богати хора на планетата е оценено на 2 трлн. долара от Bloomberg Billionaires Index. За една седмица те са загубили 17.9 млрд. долара. причината е лекото понижение на широкия американски индекс S&P 500.

Подкрепи Economic.bg