Бившата шефка на НЦИОМ съди държавата

По думите й центърът работи по специфични задачи, които не се изпълняват от частните социологически фирми

180 ~ 1 мин. четене

Бившият директор на държавната статистическа агенция НЦИОМ Лидия Йорданова завежда дело заради уволнението й, съобщи bTV. Йорданова бе отстранена от длъжност заради финансови злоупотреби от председателя на Народното събрание Михаил Михов.

„Бяхме безкрайно лоялни към институцията и аз лично ще остана такава винаги. Завеждам дело срещу уволнението ми, надявам се на добра развръзка, защото познавам себе си и нещата, които съм направила. Ще съдействам с голямо желание на всеки, който иска да изясни случая. Няма по-заинтересован за това от мен”, каза Йорданова пред журналисти.

По думите й центърът работи по специфични задачи, които не се изпълняват от другите частни социологически агенции, нито от останалите вътрешни парламентарни звена.

Преди две седмици Михов заяви, че НЦИОМ ще бъде закрит, тъй като има достатъчно социологически агенции и не е необходимо да има и официална такава. Центърът е създаден преди 23 години с решение на Девето Народно събрание. Предметът на дейност е „провеждане на системни изследвания сред населението по най-актуалните проблеми и събития от вътрешен и международен характер”.

Подкрепи Economic.bg