Бивши митничари не искат агенцията да е в Русе

Според тях това ще доведе до срив при функционирането на администрацията

7170 ~ 2 мин. четене

"Централното ръководство на митниците вече повече от 130 години е със седалище в столицата на страната – гр. София, а регионалните структури – митниците, се разполагат в ключови и стратегически от гледна точка на митническата дейност градове", се посочва в позиция на шестима бивши директори и заместник-директори на Агенция „Митници” относно намерението за преместването на Агенция „Митници” в Русе. Позицията е подписана от Асен Асенов, Пламен Минев, Александър Раков, Ангел Дончев, Георги Григоров, Ангел Първулов. 

Според тях идеята за извеждането на Агенция „Митници” извън столицата на страната ще доведе до непоправим срив при функционирането на тази администрация, а това от своя страна може да породи негативни последици за държавата като цяло, се казва в позицията.

„Съгласно Закона за администрацията, дейността на Агенция „Митници” е пряко свързана не само с дейността на останалите централни администрации. След извеждането му от столицата тя няма да може да осъществява тези функции, които произтичат от прилагането на редица нормативни актове. Ще бъде блокирана и комуникацията с бизнеса, чиито представителни организации също се намират в София”, се казва в позицията на шестимата бивши директори и заместник-директори на Агенция „Митници”.

"Не можем да останем безучастни към арогантното поведение и отношение на един министър към негови служители. Не само, че се отказва какъвто и да е диалог, но бяха направени и тежки квалификации и намеци за корупционно поведение към голяма група от хора, които имат доблестта и смелостта да изразят гражданската си позиция, които едва ли този министър познава персонално, а дълбоко се съмняваме, че познава и естеството на тяхната дейност", се казва още в позицията.

Подкрепи Economic.bg