Бизнес нюх за 1 млрд. долара

Amazon придоби Twitch Interactive - стартъп за предаване на живо на видео игри

Бизнес нюх за 1 млрд. долара
200 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Amazon придоби стартъп компанията Twitch Interactive за приблизително 970 млн. щатски долара в брой, пише Reuters. Сделката е част от опитите на главния изпълнителен директор Джеф Безос да разшири дейностите извън основната -  търговия на дребно.

Twitch Interactive представлява мрежа за предаване на живо на видео игри в интернет. Това е най-голямото придобиване в 20-годишната история на Amazon. То ще помогне на компанията да се конкурира с Apple и Google в бързо растящия пазар на игри в интернет. Този сегмент носи 75% от всички продажби на мобилни приложения в глобален мащаб.

Източник до двете компании е съобщил пред информационната агенция, че в споразумението има клаузи, които могат да увеличат стойността му до над 1 млрд. долара.

Концепцията на младата компания позволява на зрителите на „онлайн двубоите“ да коментират както помежду си, така и с играчите. От създаването си преди три години, компанията провокира внимание като лидер в една от най-бързо растящите технологични ниши, което привлича със себе си и значителни приходи от реклама.

Считаше се, че Twitch е близо до договор с Google, за което бяха проведени и съответните преговори. Главният изпълнителен директор на компанията Емет Шиър мотивира решението със сериозните финансови ресурси, с които разполага Amazon, опита и капацитета в рекламния бизнес.

Стартъпът набра 20 млн. долара финансиране от издателя на игри Take-Two Interactive Software и други фондове. Само за юли сайтът е генерирал над 55 млн. уникални посещения, а повече от 250 млн. часа е изгледаното видео съдържание.

Коментари: 0