Еврото падна до едногодишно дъно спрямо долара

Златото се задържа в близост до най-ниската си стойност от два месеца насам

Еврото падна до едногодишно дъно спрямо долара
3638 ~ 3 мин. четене

Доларът поскъпна до най- високото си ниво спрямо еврото за последната година в понеделник, след като слабите икономически данни за Германия и коментарите от страна на председателя на ЕЦБ, Марио Драги, насърчиха залозите в подкрепа на виждането, че предстои допълнително облекчаване на паричната политика в еврозоната.

Подкрепен от нарастващите спекулации, че Фед е близо до увеличаването на лихвения процент, доларовият индекс нарасна с 0,25% по време на късната нюйоркска търговия, след като докосна връх за 2014 на 82.588.

Индексът, който измерва силата на долара спрямо кошница от други шест основни валути, последно бе на тези нива през септември 2013.

Акциите на Уолстрийт също поскъпнаха, следвайки печалбите на европейските акции и спада на лихвените проценти в еврозоната. Индексът за най- големите американски компании S&P 500 премина границата от 2000 пункта за пръв път.

Преди да започне валутната търговия с САЩ, индексът за бизнес климата в Германия IFO, базиран върху месечното анкетиране на 7000 компании, спадна от 108 до 106.3, представяйки се по- зле от очакваното.

Тези данни, на фона на конфликта между Русия и Украйна, който нанесе сериозни щети на европейските икономики, допринесоха за укрепването на възгледите, че може да се наложи ЕЦБ да облекчи отново паричната си политика в близкото бъдеще.

Еврото изгуби 0,4% от стойността си спрямо долара и остана да се разменя при курс 1.3184 долара за едно евро след обявяването на данните за бизнес климата в Германия, достигайки най- ниското си ниво от септември 2013 до сега.

Единната валута също така докосна 19- месечно дъно спрямо швейцарския франк по време на първия търговски ден след речта на Марио Драги.  Използвайки по- твърд от обичайния си тон, председателят на ЕЦБ заяви в петък, че централната банка е готова да реагира с всички “налични” средства, в случай че инфлацията падне допълнително.

Следващото заседание на ЕЦБ ще се проведе на 4 септември.

Златото се задържа в близост до двумесечно дъно

Златото поевтиня в понеделник, задържайки се в близо до най- ниската си стойност за последните два месеца, след като бе притиснато от силата на долара и ръста на световните пазари на акции.

Благородният метал изгуби 0,3% до 1277.27 долара за тройунция. Миналата седмица той записа седмична загуба от 1,8%, реализирайки най- големия си спад за последния месец, след като в четвъртък достигна 2- месечно дъно на 1273.06, наранен от силните икономически данни за САЩ и спекулациите за ранно увеличение на лихвения процент.

Американските фючърси върху злато поевтиняха с 1.30 долара до 1278.90 долара за тройунция. Електронната търговия бе спряна за 4 часа поради техническа неизправност.

Американският долар поскъпна, което се отрази негативно върху деноминираните в долари стоки, тъй като ги направи по- скъпи за притежателите на други валути.

Американският еталонен индекс за акции S&P 500 премина бариерата от 2000 пункта за пръв път, подкрепен от очакванията, че ЕЦБ може да предприеме нови действия, целящи да стимулират икономическия растеж, което изстреля акциите нагоре.

Въпреки това движенията на цените и изтъргуваните обеми останаха ниски през целия ден. Златото се задържа над техническата подкрепа на 1270 долара за тройунция, тъй като ликвидността бе ниска поради отсъствието на великобританските търговци, които останаха по домовете си поради продължилия след края на уикенда национален празник.

Миналата седмица, по време на ежегодното събрание на централните банкери в Джаксън Хол, председателят на Фед, Джанет Йелън, подчерта нуждата да се действа с повишено внимание при увеличаването на лихвения процент. По- високия лихвен процент би навредил на привлекателността на останалите нелихвоносни активи като златото.

Следвайки златото, среброто изгуби 0,3% до 19.35 долара за тройунция, след като достигна и се оттласна от достигнатото в четвъртък 2- месечно дъно на 19.25.

Спот платината изгуби 0,2% до 1413.50 долара за тройунция, след като миналата седмица докосна най- ниската си стойност от 5 май до сега на 1407.30.

Спот паладият поскъпна с 0,3% до 886 долара за тройунция.

 

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0