Бизнесът иска жп линия София-Скопие

Няколко хиляди граждани на Македония сформираха свой бизнес в страната ни, отбеляза Божидар Данев

192 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

На този етап е по-добре да се работи в посоката на изграждане на пътна връзка и на жп връзка София-Скопие. Да, самолетната връзка, която се очаква да стартира през май, е за обмен на бизнеса, но в крайна сметка той не е толкова голям на този етап. Във всички случай жп линията за ускоряването и поевтиняването на товари е необходимо условие за бъдещето развитие на взаимния обмен. Това заяви пред „Фокус” Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара (БСК).

Според Данев, трябва да има и жп линия, и магистрала. „Естествено жп превозите и карго превозите са много по-евтини, отколкото движението по магистрала. Движението по пътищата е скъпо удоволствие по съществуващите пътища”, отбеляза още той.

„Като говорим за общи проекти първото нещо, което трябва да споменем е, че България има няколко финансови институции в Македония. Няколко хиляди граждани на Македония сформираха свой бизнес в страната ни. Говорим за развитието както на обмена на капитали, така и за развитието на стокообмен в страната ни, на базата на изградената вече стопанска структура.Тук не говорим за нов изграждане, а за подобрение на вече съществуващата. Това може да се активизира като се създадат съответните бизнес условия. Сега моментът е преходен, заради служебното правителство в България. За по- ефективни мерки можем да говорим, след като се състави постоянно правителство в България след 2 месеца”, коментира Божидар Данев.

Според него, основните акценти на срещата между БСК и Македонско-българската стопанска камара (МБСК) са били засилването на отношенията между бизнеса в Македония и бизнеса у нас. „Членки на Македонско-българската камара са както български предприятия в Македония, така и предприятия с македонска собственост в България, т.е и от двете страни. При всички случаи, става въпрос за улеснение на търговски обмен на движенията на капитали от двете страни”, уточни още Данев.

Подкрепи Economic.bg