Бизнесът иска нова схема за данък "смет"

От БСК предлагат всяка жилищна сграда да има собствено помещение за събиране на отпадъци

7058 ~ 1 мин. четене

Промени в начина на събиране на данък "смет" искат от Българската стопанска камара (БСК). В момента таксата се определя не на базата на обема смет, който се изхвърля, а на оценката на имота. Така едно голямо технологично предприятие, което е оценено на висока сума, може да плаща в пъти по-голям данък "смет" спрямо друг завод, където апаратурата е по-стара и имотът не е достатъчно апетитен. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев даде пример пред  bTV, че новата спортна зала примерно плаща данък смет в размер на 400 хил. лв., само заради скъпата си данъчна оценка.

Според него водената политика по този въпрос не е добра. "Без икономика няма никога да изчистим България", заяви той и сравни таксата за смет с втори имотен данък.

"България е най-бедната страна в Европа, но най-неефективната в обработката на боклук", добави Данев. По думите му колкото повече боклук има, толкова инвестициите в тази област се увеличават, а те идват от данъците.

„Никой не го интересува колко боклук изхвърля, тъй като плаща на базата на оценката на имота си”, каза Божидар Данев.

Той предложи всяка жилищна сграда да има собствено помещение за събиране на отпадъци. Председателят на БСК допълни, че по закон замърсителят плаща глоба, но всъщност притежателят на имота е този, който се води в нарушение.

Подкрепи Economic.bg