Бизнесът се нуждае от модернизация и иновации

Новата програма "Конкурентоспособност" ще се съгласува с предприемачите, обеща Стойнев

180 ~ 1 мин. четене

Бизнесът в България се нуждае от технологична модернизация, иновации и подкрепа за навлизане на нови пазари. Трябва да се подобри и енергийната ефективност. Това каза председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на среща на работодателската организация с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

От своя страна Стойнев обеща на работодателите, че концепцията за оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", която ще действа в периода 2014-2020 г., ще бъде съгласувана с бизнеса. "Най-важната мярка за следващия програмен период е модернизацията на българското производство", добави министърът.

Според работодателите в новата оперативна програма трябва да бъдат активно подпомагани дейности, които носят стабилни приходи за бизнеса. Предприемачите поискаха и подкрепа за експортно ориентираните отрасли.

"За нас е от изключително значение оперативната програма "Конкурентоспособност" да работи в полза на бизнеса. Вече са изплатени задържаните 25 млн. лв. по договори, финансирани от оперативната програма", коментира Драгомир Стойнев. По думите му правителството е предприело неотложни мерки за подобряване на бизнес средата в България. "За икономиката е изключително важно разплащането на държавата към бизнеса да става в срок", каза още Стойнев.

Бизнесът припомни и необходимостта от регулиране на естествените монополи и преструктуриране на останалите. Това е и наш основен приоритет, каза в отговор Драгомир Стойнев.

Подкрепи Economic.bg