Блокади и ултиматуми в Украйна (обновена)

Граничната и пътната полиция бдят ден и нощ по пътя към Киев и в самия град

На живо:

136 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Атмосферета в украинската столица Киев остава неспокойна поради продължаващите протестни акции на опозицията и техните симпатизанти, съобщава репортер на Economic.bg.

На границата

Още при пресичане на границата с Украйна се забелязва напрежение в работата на граничните полицаи и митничари, които усилено проверяват гражданите, влизащи на територията на размирната държава (поради съображения за сигурност, подробности обещаваме да публикуваме после – бел. авт.).

В самия Киев задръстванията напомнят за неспокойната обстановка в централната част на града, в района на Майданите „Незалежности“ (Пл. Независимост“) и „Европейскъй“ (Пл. „Европейски“). Почти на всяко по-голямо кръстовище дежурят екипи на пътната полиция, които спират подозрителни коли, преминаващи по улиците на Киев. Обстановката остава напрегната.

Според местните, с които пратеникът на Economic.bg успя да поговори, протестите нямаше как да спрат с оставката на премиера Мъкола (Николай Азаров), тъй като хората чакат с нетърпение тази на президента Виктор Янукович и неговата Партия на регионите.

Проблеми с банките

Недоволство проличава и по отношение на и.д. премиера Сергей Арбузов, който преди дни е назначен на този пост в качеството на първи заместник на подалия оставка Азаров. Още в първите две банки до Киевската жп гара пролича твърдата ръка на Арбузов, който доскоро беше управител на Националната банка на Украйна (НБУ).

Проблемът е там, че на чужденците не се разрешава да им обменят валута без специални „справки“, които поради големия наплив на граждани на Европейския съюз (ЕС) и други държави към #Maйдана свършват бързо и в една от банките в обмен на валута ни бе отказано поради подобните строги правила на НБУ. В друга банка пък ни се наложи да поставим 5 подписа, преди да ни обменят парите при задължително представяне и дори внасяне в архив на копие на международен паспорт.

Янукович се завръща

Междувременно президентът на Украйна Виктор Янукович се завръща на работа след четири дневен отпуск по болест. Опозиционните лидери от своя страна обявиха, че са готови да поемат властта. "Ние имаме общо разбиране с нашите западни партньори за това, какво трябва да се направи в Украйна и какви средства са нужни за това", заяви Арсений Яценюк, лидер на украинската опозиционна Отечествената партия.

Лидерите на антиправителствените протести, които са окупирали столицата на Украйна вече повече от два месеца, заявяват, че ще търсят конституционни промени, с които да отслабят президентските правомощия. Очаква се промените да бъдат обсъдени във вторник (утре) на заседание на парламента. Протестиращите отказват да напуснат своя лагер в центъра на Киев, както и да освободят окупираните административни сгради.

Русия не иска повече "ултиматуми"

Русия разкритикува опозицията на Украйна и обвини лидерите й в радикализиране на обстановката. "Русия е много обезпокоена от опитите на опозиционните сили в Украйна, които се опитват да разпалят допълнително оптегнатата обстановка в страната", обявиха от външното министерство на Русия.

"Озадачаващо е, че провокативните действия на протестиращите идват веднага след като лидерите на опозицията си взаимодействат със западни представители в Мюнхен", се казва в изявление, публикувано на интернет страницата на Министерството на външните работи на Русия от понеделник.

"Очакваме опозицията в Украйна да се откаже от заплахите и ултиматумите и да рестартира диалога с властите с оглед на дълбоката криза в страната", завъшрва изявлението.

Подкрепи Economic.bg