Бонус от $100 и бисквити за китайците, правили дисплеите на iPhone 6

Стачка в Поднебесната империя поставя под риск продажбите на телефона

Геофактор

Бонус от $100 и бисквити за китайците, правили дисплеите на iPhone 6
Автор: Николай Марченко

Продажбите на мащабно рекламираните нови продукти на Apple – iPhone 6, iPhone 6 Plus и Apple Watch са поставени под риск заради стачка в завода на китайски доставчик, пише вестник The Shanghaiist. Компанията Dongguan's Wintak LCD Co. Ltd. е ключов доставчик на сензорни екрани за мобилните устройства на Apple, представили тези дни новия вариант на флагмана на компанията.

Първата стачка в завода бе точно в деня на световната премиера на двете версии на iPhone 6, като очевидно работниците са избрали датата предварително. Те блокираха две улици до сградата на завода, предизвиквайки сериозни задръствания.

Служителите са поискали ръководството да си спази обещанието за изплащане на по 600 юана (около 100 долара) за извънреден труд. Също така са настояли да им бъдат раздадени обещаните традиционни десерти юебин – „лунни бисквити“, с които е прието да се черпят китайците по време на Празника в чест на средата на есента. Тази година празникът беше на 8 септември, но работниците така и не са получили социалните си придобивки.  

Стачката продължи над 4 часа, след което мениджърите са успели да ги убедят да се върнат по работните си места. „Те ни обещаха пари за извънреден труд по празниците и по опаковка бисквити, но нищо не получихме. Тук работим 10 хил. души, ако спрем работата за по-сериозен период, в целия свят хората ще останат без дисплеи“, казва един от служителите.

Представителите на собствениците обаче се постараха да успокоят лидерите на стачния комитет, като се оправдаха с наличие на „недоразумение“: „В най-близко бъдеще работниците ще си получат обещаното“.

Коментари: 0