Борисов: БСП лъже за цената на „Белене“

В лъжа беше обвинен и самият премиер от председателя на социалистическата партия Сергей Станишев

3671 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Германската компания RWE, която се оттегли от проекта "Белене", още през 2009 г. е написала в писмото си, че Националната електрическа компания (НЕК) не е казала как ще финансира своята част от проекта, който е на стойност от 5 млрд. евро. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти.

"БСП продължават да тиражират невероятни лъжи за цената на проекта за АЕЦ "Белене". За какви 3.5 млрд. евро говори Станишев, за какви пет лева говори и лъже народа? RWE му пише писмо, че неговата част е 5 млрд. евро и още 5 на RWE - 10 млрд. евро. И 100-200 млн. евро, което знаят още през 2008 г. Сериозната компания от Германия пита откъде ще вземат парите. Какви наглеци, и сега правят референдум", каза Борисов.

По думите му българите трябва да знаят това, дума по дума, защото, ако някой се подлъже да каже "да" за този проект, трябва да каже - откъде ще дойдат 10 млрд. евро за проекта.

"Затова няма друг инвеститор, защото най-малко сумата ще е 10 млрд. евро. Един милиард за електропреносна система, 1 милиард за ядрени хранилища, инфраструктура - близо 12 млрд. евро. Това са 22 - 23 млрд. лв. и нагоре от българския бюджет. Ние сега събираме 700 млн. лв., за да вдигнем пенсиите от април, и ги събираме лев по лев, за да отидат при хората. Как си представя, че отнякъде ще дойдат 22 млрд. лв.", попита риторично премиерът.

Той добави, че заради липсата нна обосновка отккъде НЕК ще набави парите, RWE е отказала да участва в плащанията към "Атомстройекспорт". Заради това държавната електрическа компания взима заем в размер на 250 млн. евро от френската BNP Paribas. "Взели са 250 млн. евро за нещо, което знаят, че няма да стане, да го изпукат и да го изхарчат, и през май месец всички български данъкоплатци имаме да плащаме още 400 млн. лв. Миналата година платихме 100 млн. лв., а сега имаме още 400 млн. лв. изискуеми през май", каза още Борисов.

Според договора инженерингови дейности и поръчване на оборудване следва да бъдат покривани единствено от НЕК, който обаче е в невъзможност самостоятелно да ги обезпечи.

"За какви акционери ни говори той и какво лъже, че щял да строи? Защо всъщност Станишев не е подписал договора и това е крито в кашоните до ден-днешен? Възложил съм проверка и ще ги открием всичките", добави премиерът.

"Не съм изненадан, че Бойко Борисов постоянно се опитва да пробута истината за лъжа. Пагубно е за България, че има за министър-председател един човек, за който лъжата е ежедневие", коментира нападките председателят на БСП Сергей Станишев. "Дни преди референдума ще вадят една дума, отделни изречения и ще се опитват да ни натрапват тези манипулации за истина. Изумително е как така четири години документи стоят в кашони", каза още  Станишев.

Подкрепи Economic.bg