Борисов:Договорът с Total носи енергийна независимост

Kонцесионното възнаграждение по договора е 40 млн. евро

Подписването на договора за търсене и проучване на нефт и газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух” ще донесе на страната ни "огромна крачка за истинската енергийна диверсификация”. Това каза по повод подписания договор с "Тотал Е&П България" Б.В премиерът Бойко Борисов. Инвестицията е около 1 милиард евро и е много специфична – дълбоки сондажи в морето. Затова подобен консорциум от най-големите фирми във Франция, Австрия, Испания в тази сфера, в консорциум могат да го направят, а не всяка една поотделно, посочи Борисов.

Kонцесионното възнаграждение по договора е 40 млн. евро. То трябва да бъде платено в рамките на 10 работни дни, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Убеден съм, че следващите години следващите поколения в България ще имат възможността да ползват много по-евтини ресурси, а държавата ще получава огромни концесионни такси”, коментира още Борисов.

Министър-председателят каза, че тази седмица са подписани договорите с компанията „Уестингхаус” за предпроектно проучване на седми блок на АЕЦ „Козлодуй” и протоколи с „Газпром”, един от които е за отстъпката в цената на природния газ от Русия от 1 април до края на годината с около 11 %.

Борисов напомни и на ОМV да спазят обещание и да построят бензиностанции по протежението на новите магистрали.

Коментари: 0