Борисов: Дянков имаше само моята подкрепа

Премиерът посочи трите причини за поисканата оставка на финансовия министър

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Симеон Дянков нямаше подкрепата на партията, не се разбираше добре с другите министри. Той имаше само моята подкрепа. Това заяви премиерът Бойко Борисов на спешна пресконференция в Министерски съвет. Финансовият министър не бил достатъчно комуникативен и за да се срещнат с него останалите министрите от кабинета, е трябвало първо да уговорят това с премиера.

Борисов посочи, че Дянков е направил много за финансовата стабилност, но не и за растежа на икономиката на страната. Обяснявайки причините за подадената оставка в кабинета му, той посочи и нежеланието на Дянков да бъдат преведени парите от субсидиите за зърнопроизводителите.

"Най-важното е, че вече имаме приет бюджет", заяви Бойко Борисов, запитан дали оставката на Симеон Дянков означава, че правителството не е стабилно. Премиерът посочи, че задача през следващите четири месеца на Томислав Дончев, които пое поста и на финансов министър, е "да пази дефицита и със средствата от бюджета да направи така, че да има повече въздух за бизнеса".

Коментирайки протестите, Бойко Борисов заяви, че историята познава много случаи - "от събаряне на Бастилията до падане на царе". "Навсякъде революцията е изяла децата си", заяви той като предупреждение към партийните лица, които политизират протестите.  

"За ГЕРБ и за мен е по-изгодно да подадем оставка", призна Борисов. По думите му, оттеглянето на правителството ще има негативни последствия за страната и "ще доведе до провал." "Държавата все още ми е по-ценна от партията", заяви премиерът. От изказването му стана ясно, че той не обмисля варианта правителството да бъде разпуснато предсрочно.

Пред журналисти премиерът разкри и каква е била програмата му през последните дни: "В събота вечер бях в Македония; неделя е почивен ден, играх мач".

Подкрепи Economic.bg