Борисов: Границите ни са с най-добрата техника

Той призова наркотрафикантите и крадците на коли и мотори да отиват в други държави

6738 ~ 2 мин. четене

"Всичките ни граници вече са обхванати с най-добрата техника. Даваме 100% прозрачност на всичко, което става по нашите големи пристанища и митници". Това каза в Бургас премиерът Бойко Борисов. Той обаче уточни, че техниката трябва да се стопанисва.

Премиерът присъства на демонстрация на стационарния скенер на митнически пункт на пристанище Бургас, финансиран от световната банка в размер на 2,4 млн. лева. „Доста пари дадохме, много милиони за тези системи, виждате колко са ефикасни”, каза той относно новите системи.

"Наркотрафикантите и крадците на коли и мотори да отиват в други държави", каза Борисов във връзка с новите скенери на митническия пункт на пристанище Бургас. Това са добри системи, които изключват човешкия фактор и всички думи от типа – покровителстват, правят им чадъри за контрабанда или за каквото и да било", посочи Борисов.

"Контейнерът минава за 4-5 секунди и по никакъв начин не затруднява работата на пристанището. Снимката, която се прави, пълният разрез тръгва с документите на тира, а тук остава запаметена в системите. Всеки митничар има така направена защита. Никой не може да му влезе в паролата и утре да каже – не бях аз”, посочи Борисов.

„Ние можем години назад да връщаме, да намерим как примерно тези автомобили са минали през цялото Шенгенско пространство и не са ги спрели и бихме могли да кажем на митничарите къде са гледали. Те ако имат тази система могат да видят на коя дата при кои митничари са минали тези стоки”, каза още Борисов.

"Наркотрафикантите и крадците на коли и мотори да отиват в други държави, каза Борисов във връзка с новите скенери на митническия пункт на пристанище Бургас. Това са добри системи, които изключват човешкия фактор и всички думи от типа – покровителстват, правят им чадъри за контрабанда или за каквото и да било. Утре всяка опозиционна партия може да каже – искаме да отидем и да видим на митницата какво е минало, как е минало. Идват тук и забравят, както с квалифицираната информация, СРС-ата, дето се запознават с това, което правят”, допълни премиерът.

Той поздрави директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов, че е намерил парите и се надява да ги осребри в пъти. „Понеже разбрах, че някои ми броят обещанията - в последните два месеца през единия близо милиард повече приходи, другият с около 400 млн. лева, така че и последното обещание сме си го изпълнили – да направим напълно прозрачен контролът и паметта на митницата”, каза Борисов.

Подкрепи Economic.bg