Борисов: Сбъднахме мечтата за магистрала до Солун

Премиерът и двама министри дадоха старта на работата по нова отсечка от "Струма"

Премиерът Борисов и министрите Павлова и Московски дадоха старт на работата по новата отсечка

6408 ~ 2 мин. четене

Днес сбъднахме мечтата на поколения българи – да имат магистрала до Солун. Нека ние да си гледаме работата, а кризата все някога ще свърши, заяви премиерът Бойко Борисов при първата копка на ЛОТ 4 на "Струма" - отсечката от Сандански до Кулата.

"Магистралата трябваше да бъде готова още през 2004 година. В крайна сметка виждате какво се случва с нея, но не трябва да забравяме, че политиците са щедри на обещания”, допълни министър-председателят.

Той и министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски дадоха старт на строителните работи по новата отсечка, съобщи Агенция Стандарт Нюз.

Паралелно със строителството на ЛОТ 4, ще се изгражда и жп линия. Тя ще бъде дълга около 160 км и така, по думите на премиера, на практика едновременно се изграждат две магистрали. Очаква се следващата пролет да започне и строителството на магистралата при Благоевград. ЛОТ-ът до Дупница трябва да бъде готов до края на годината.

„В района на Кресненското дефиле ще има три тунела, които ще отговарят на всички екологични изисквания. Помислили сме и за костенурките, и за прилепите, и за мечките. На магистрала „Тракия” например поставихме мрежи, високи 6 метра, за да не се удрят птиците”, каза Борисов.

Той се обърна към собствениците на гръцката фирма-изпълнител "Актор" и каза, че качеството трябва да бъде такова, че след 10-20 години пътят да бъде в добро състояние. Борисов помоли гръцкия посланик Трасивулос Стаматопулос, който също присъства на церемонията, да започне работа и от другата страна на границата, за да може в скоро време да се открие проходът Маказа. От българска страна всичко е готово още от ноември.


Церемонията започна с водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил. На събитието присъстваха още депутати от различни политически сили и кметове на населени места от региона.

Дължината на ЛОТ 4 е 15 км, а срокът за изпълнение е 23 месеца. Стойността е 55 980 000 лева.Подкрепи Economic.bg