Путин качва чиновниците на "Лада"

Така руският премиер иска да стимулира автомобилното производство в страната

6372 ~ 1 мин. четене

Всеки държавен чиновник да ползва автомобил само руско производство, поиска руският премиер Владимир Путин. Така ще бъде стимурина руската автомобилна индустрия. Премиерът остави автографа си върху първата Lada Largus, която е със сериен номер 000 001. Колата е съвместна разработка на руската АВТОВАЗ и алианса Renault- Nissan и струва 8 300 евро. До края на годината от конвейите на завода в Толиати трябва да слязат 25 000 автомобила.

 

Да се возят само в руски коли ще бъдат принудени и чиновниците от Единното икономическо пространство, включващо освен Русия, Беларус и Казахстан.

 

Идеята на новоизбраният руски президент, който в момента е действащ премиер, е всички служители в държавната администрация да използват коли родно производство. Самият той е заклет привърженик на марката "Лада". Любимият му модел е Lada Kalina, а през лятото на 2010 г. с жълта Lada Kalina Sport измина пъта от Чита до Хабаровск.

 

Подобен опит да качи даржавните чиновници на руски "Волги" направи през 1990-те години руският вицепремиер Борис Немцов. Тогава идеята не бе приета с възторг от Кремъл и потъна в забвение.

Подкрепи Economic.bg