Борисов: Всички да си застраховат имуществото

Недопустимо е общински сгради да нямат полица срещу земетресения, каза премиерът

6858 ~ 1 мин. четене

Недопустимо е общински сгради да нямат застраховка срещу земетресения и сега ние отново да вадим бюджетни пари. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Ямбол, предаде Дартс нюз.

„Имаме готовност, ще даваме, но се обръщам към всички - когато дойде началото на годината или застрахователният период, да си застраховат имуществото", категоричен беше той.

Премиерът обясни, че сградите са застраховани в общинска застрахователна компания, но не и срещу земетресение. По думите му сега държавата трябва непрекъснато да субсидира това, което се случва.

Борисов поиска кметовете на засегнатите от бедствието населени места да обяснят защо държавните и общински сгради там не са застраховани срещу трусове. Премиерът предположи, че някой е взел бонуси от застрахователните такси.

„Вижте какво се получава при всеки проблем - излизат и казват държавата да даде пари. За къщите, сутринта слушах – сега като дойдат да я съборят, да ни построят и да кажат заповядайте. Е, то по тази логика всеки един от вас би могъл да дойде и да каже: „Що не дойде държавата да ми направи една къщичка?”, коментира министър-председателят.

Премиерът заяви още, че най-опасните язовири са източени наполовина и се наблюдават.

„Всички министри и кметове са по стените на язовирите. Там, където се налага, водоемите се изпускат контролирано. Дано дъждът спре по-бързо”, посочи още Борисов.

По-рано през деня премиерът и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов откриха свинекомплекс и фуражен цех в Ямбол.

Подкрепи Economic.bg