Борисов и Груевски се договориха за "бъдещ напредък"

Срещата с македонския премиер преминала идеално според Бойко Борисов

180 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

За бъдещ напредък по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и инициативи от взаимен интерес. За това се договориха премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Никола Груевски на провела се снощи среща в Скопие.

Борисов и Груевски подчертаха необходимостта от развитие и активизиране на двустранните връзки във всички области от взаимен интерес, предаде правителствената пресслужба. В хода на разговорите е постигнато съгласие, че всички предизвикателства трябва да се преодоляват в духа на европейските ценности.

Правителствени ръководители са поели ангажимент за развитие на политическия диалог и активизиране на срещите на високо равнище. Добросъседството трябва да се надгражда, посредством реални действия, съгласили се двамата премиери.

Пред македонския си колега Борисов е подчертал, че балканският регион трябва да бъде интегриран в европейските и евроатлантическите структури. А подкрепата от съседите в този процес е от съществено значение.

Била е обсъдена и възможността за провеждането на съвместно заседание на двата кабинета. Такава среща е сметнато, че би поставила основите за още по-задълбочено сътрудничество в областта на икономиката, енергетиката и инфраструктурата.

Борисов неформално час и половина с Груевски

Визитата на българския премиер имаше голям обществен и медиен отзвук в съседката ни. Посещението му бе съобщено едва няколко часа преди Борисов да отпътува за Скопие. Вчера премиерът отмени и планираните си пътувания във Велико Търново и Горна Оряховица.  

"Няма нищо тайно, единствено идвам, за да се видим и разговаряме, без помпозности и без почести. Да седнем като приятели и да разговаряме", коментира пред журналисти в Скопие Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Македонските медии пък посочиха, че  вместо еврокомисарят по разширяване Щефан Фюле, който отказа визита в Скопие следващата седмица, в Македония пристига българският премиер. Подчертаха и че това е първата визита на Бойко Борисов в страната, а някои припомниха и българските искания към Македония - да се приключи с миналото и да не се изкривява историята.

"Идеално". Така лаконично отговори премиерът Борисов, запитан как е преминала срещата му с Груевски. Смята се, че след официалните разговори двамата премиери са вечеряли заедно в ресторант в Скопие. В заглавията на голяма част от медийните публикации в Македония се цитира изказването на Борисов: "Добросъседството трябва да се надгражда". Телевизия "Алфа коментира, че изведената обща констатация е: "добросъседството трябва да се надгражда и да се дефинира като искреност и посветеност в реализацията на практическите дела".

Подкрепи Economic.bg