Борисов се среща с президента на ЕИБ

Вернер Хойер е на еднодневно посещение в България

Президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер пристига днес в България. Това ще неговата първа визита в страната ни, откакто заема този пост.

 

За срещите в София с министър-председателя Борисов, вицепремиера Дянков, министър Томислав Дончев и представители на МВнР го придружават вицепрезидентът на Банката Вилхелм Молтерер, нейният генерален секретар Алфонсо Керехета и експерти на финансовата институция, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Бойко Борисов и Вернер Хойер ще обсъдят приоритетите на ЕИБ по осигуряването на финансов ресурс за растеж и заетост в страните от Европейския съюз и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството с България чрез съфинансиране на мащабни инфраструктурни проекти.


Европейската инвестиционна банка е инвестирала у нас около 3,3 млрд. евро, от които над 1 млрд. са в частния сектор, посочват от Министерски съвет. Към момента със съфинансиране от ЕИБ се изпълняват значими проекти като реконструкцията на ж. п. линията Пловдив-Свиленград, Дунав мост 2, „Транзитни пътища V”, интегрираната система за битови отпадъци на Столична община и др. През януари т. г. беше подписан и меморандум за разбирателство между българското правителство и ЕИБ за оказване на подкрепа във връзка с изпълнението на проекти, финансирани от структурните инструменти на ЕС.

ЕИБ подпомага конкурентоспособността на малките и средните предприятия у нас чрез кредитни линии към банки-посредници и осигурява средства при финансов недостиг на общини и публични институции за изпълнението на проекти по оперативните програми.

Коментари: 0