Браншът против ограниченията за олинклузив

Подозират корпоративни интереси в предложението

6580 ~ 1 мин. четене

Туристическият бранш и земеделският министър Мирослав Найденов изразиха резерви по предложението да бъде премахната услугата all inclusive в хотелите под 4 звезди по Черноморието, съобщи бТВ. Ограничението бе предложено от Агенцията по безопасност на храните с основния мотив.

От бранша бяха категорични, че това предложение няма да се приеме - още повече, че пакетите all inclusive за този сезон вече са продадени. Хотелиерите смятат още, че качеството на услугата няма да се подобри, ако от схемата all inclusive се извадят нискокатегорийните хотели. Това даже би дало преднина на основните ни конкуренти - Гърция и Турция, където няма такива ограничения.

"Няма по света такава практика, all inclusive да бъде на разрешителен и забранителен режим така, както са взривните вещества. Ние не трябва да измисляме нови варианти на пазарни форми, трябва просто да се съобразяваме с нашите конкуренти", коментира Стоян Маринов, зам.-председател на Туристическата камара-Варна.

Работещите в тризвездни хотели all inclusive подозират, че зад исканите промени стоят корпоративни интереси - на големите вериги, които искали да премахнат конкуренцията в лицето на по-малките обекти.

Хотелиерите все пак имат лесен изход, ако тази забрана влезе в сила. "Free of charge - т.е плащаш 10 лева и нищо друго не плащаш. Няма да го наричат "ол инклузив", ще го наричат "без такса". И в тези 10 лева ще влиза и паркингът, ще влиза и закуската и вечерята, ще влизат, например, шезлонги на плажа...", казва още Маринов.Подкрепи Economic.bg