Британските фермери се страхуват от недостиг на имигранти

Когато българите и румънците започнат да работят в хотелите и заведенията, кой ще бере ягодите, чудят се на Острова

3905 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Британските фермери се опасяват от недостиг на ягоди през лятото следващата година, заради падането на ограниченията за българските и румънски имигранти, пише вестник Daily Mail.

22 000 от работещите в момента в земеделието са хора от България и Румъния, идващи на Острова като летни берачи, посочват фермерите. Опасенията са им, че след падането на трудовите ограничения работниците от двете страни най-вероятно ще „избягат” от ягодовите полета за по-добра и по-висока платена работа в градовете.

В резултат на това магазините и супермаркетите рискуват да изпитат недостиг на ягоди и други сезони плодове, защото ще има недостатъчно работници, заети в събирането им.

За опасността от недостиг на берачи на плодове заговори съветникът по въпросите на имиграцията проф. Дейвид Меткалф, пише Daily Mail.

"Въпросът е, когато през 2014 г. българи и румънци получат свободен достъп до пазара на труда и започнат да си намират работа в хотели или заведения, или на други места, ще има ли достатъчно хора, които да берат ягоди?", чуди се проф. Меткалф.

Подкрепи Economic.bg