Брюксел готов да преговаря пак с Унгария

Подновяването на разговорите за финансова помощ идва след обещанието на Виктор Орбан, че страната ще спазва европейското право

Европейската комисия съобщи, че оценява като достатъчна готовността на Унгария и предприетите от страната мерки за започването на преговори за предоставянето на финансова помощ, съобщи БТА. Комисията оттегля становището си, според което преговорите, в които участва и МВФ, бяха блокирани в началото на годината.

В съобщение на ЕК се уточнява, че настоящото решение следва от изразения ангажимент на унгарския премиер Виктор Орбан при вчерашната му среща в Брюксел с председателя на комисията Жозе Барозу.

Орбан е изразил готовност страната му да гарантира спазването на европейското право и осигуряването на независима правна рамка, която да даде увереност на инвеститорите и да доведе до макроикономическа стабилност.

Комисията реши да прекрати една от трите ускорени наказателни процедури срещу Унгария, свързани с независимостта на централната банка, пише в съобщение на ЕК. Според говорителя на комисията Оливие Байи, става дума за готовност за прекратяване на процедурата, ако изпълнението на условията се потвърди. По неговите думи ЕК е убедена, че поетите ангажименти за съответните промени в унгарското законодателство ще бъдат спазени.

Коментари: 0