Брюксел иска да поеме контрола над Libor

Проект на Европейската Комисия цели да сложи край на ерата на саморегулация на стотици индекси

3602 ~ 1 мин. четене

Брюксел предлага скандално нашумелият Libor да премине под европейски надзор със седалище във Франция, като част от цялостната промяна на регулацията на ценовите показатели на голяма гама пазари, съобщава Financial Times.

Изданието добавя, че проект на Европейската Комисия цели да сложи край на ерата на саморегулация на стотици индекси и прехвърля надзора върху Лондонския междубанков лихвен процент от английската столица към Европейският пазарен регулатор, базиран в Париж. 

Решенето за реформата вероятно ще разгневи премиера на Великобритания Джордж Осбърн, който вече е под надзора на широкообхватен преглед, за да се възстанови вярата във водещата бенчмарк лихвен процент.

Докато Лондон вижда мярката като засилване на надзора, Брюксел отдавна се стреми да укрепи ролята на европейските финансови регулатори върху банковото дело, застраховането и пазарите, засега обаче с променлив успех.

Предложението се очаква да бъде публикувано през лятото, но може да бъде вкарано преди европейските парламентарни избори през следващата година.

Подкрепи Economic.bg