Брюксел отвори процедура срещу България за "Южен поток"

Тя не е наказателна и е заради промените в Закона за енергетиката

България е обект на специална европейска процедура заради "Южен поток”. Процедурата не е наказателна, а спомагателна и резултатите от нея ще определят евентуални следващи мерки от страна на Европейската комисия, съобщи БНР.
 
Процедурата е предизвикана от намеренията на управляващите за промени в закона за енергетиката, уточниха експерти от Еврокомисията, като обясниха, че опитите даден газопровод или част от него да излезе извън обхвата на европейското енергийно законодателство, представляват сериозен проблем.
 
Самата процедура, наречена “EUpilot”, е направляваща, има за цел да реши проблемите, свързани с прилагането на европейското законодателство, и да подобри комуникацията между съответната страна и Европейската комисия.

Официалното писмо за стартирането й е изпратено до българските власти още в средата на април. Процедурата предвижда 10 седмици за отговор от засегнатата държава и още 10 седмици, в които службите на комисията решават как да действат по съответния казус. В този случай България трябва да отговори между средата и края на юни, а решението и евентуалните мерки на Брюксел ще бъдат факт в края на август или началото на септември.

Говорителката на еврокомисаря Гюнтер Йотингер - Сабине Бергер каза, че може само да потвърди, че въпросната пилотна процедура е започнала и че тя не е наказателна. Комисията обаче няма практика да дава подробности на този етап от процеса, на който само задава въпроси към съответната страна.

Аналогична "пилотна процедура" Европейската комисия е започнала и заради плановете за отнемане на лицензите на 3-те електроразпределителни дружества. За нея важат същите правила и срокове.
 
По повод на информацията отМинистерство на икономиката и енергетиката уведомява, че няма стартирала такава процедура, нито че са предприети стъпки за налагане на санкции. В ход е единствено стандартно запитване EU Pilot за събиране на информация относно готвени промени в Закона за енергетиката. МИЕ нееднократно е информирало за диалога си с ЕК по темата.
Коментари: 0