Брюксел спира парите на Румъния заради корупция

Около 500 млн. евро ще бъдат блокирани докато страната не се справи с проблемите си

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейската комисия (ЕК) възнамерява да спре по-голямата част от парите за Румъния, пише Reuters като се позовава на източник от Комисията. От там смятат, че страната има сериозни проблеми с корупцията и изпитва големи трудности да се справи с този проблем.

Според информацията ще бъдат блокирани около 500 млн. евро. Те трябваше да възстановят част от сумите за вече започнати проекти свързани с транспорт, регионално развитие, икономическо развитие и околна среда.

Също така ЕК възнамерява да блокира по-голямата част на бъдещото финансиране от структурните фондове на ЕС по три от четирите оперативни програми, заради "сериозни недостатъци" управлението и контрола върху парите. Става въпрос за програмите „Транспорт", „Регионално развитие" и „Конкурентоспособност".

"Проблемите са в областта на обществените поръчки, доброто финансово управление, както и по отношение на превенцията от измами и конфликт на интереси", се казва още в информацията. Чиновниците допълват още, че решението за спирането на финансирането по програмите е част от мерките за защита на парите на европейските данъкоплатци.

Всякакви бъдещи плащания спират докато страната не отстрани пропуските си. Последният одит на беше направен през юни и юли тази година.

При присъединяването на Румъния към ЕС през 2007 г. за страната бяха определени 20 млрд. евро. от фондовете на ЕС. С парите страната трябваше да задвижи икономиката си и да възстанови инфраструктурата. 
Коментари: 0