Борисов: Вината за „Белене“ е и на България, и на Русия

Премиерът Бойко Борисов коментира отношенията между двете страни пред ИТАР-ТАСС

Отношенията между България и Русия не трябва да се оценяват на базата на проекта АЕЦ „Белене”. Това заявява премиерът Бойко Борисов в интервю за руската агенция ИТАР-ТАСС и телевизионния канал „Русия-24”.

Борисов пояснява, че вината за спирането на строителството е както на руската, така и на българската страна. "Заради липсата на точни параметри проектът започна да се бави. Когато ние дойдохме на власт и започнахме работа по проекта, естествено нямахме намерение да го спираме, казва премиерът. Така започнахме преговори за цената на "Белене". И когато шефът на "Росатом" Сергей Кириенко се срещна с мен в София посочи, че вина има и руската, и българската страна," допълва в интервюто министър-председателят.

„Нашето правителство никога не се обявявало против руската технология, не се отказваме от строежа на АЕЦ по тази причина”, добавя Бойко Борисов отбелязвайки, че основният проблем пред проекта бил неговото финансиране.„Имаше различни варианти: Русия предлагаше кредит, но нашият въпрос за уточняване на кредитната лихва така и не получи отговор. По този начин се получи така, че на мястото на бъдещата АЕЦ до ден днешен има една голяма лъжа. Винаги съм казвал, че отношенията между България и Русия не трябва да се оценяват само на базата на този проект”, допълва премиерът.

„Най-логичното място, на което може да се монтира реакторът (предназначен за АЕЦ „Белене”) е в качеството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, защото там има хранилище за ядрени отпадъци, електропреносна система, инфраструктура и над хиляда инженери, и специалисти по ядрени технологии, които сега са без работа”, казва още Бойко Борисов.

На свой ред друг закрит съвместен проект, този за строежа на петролопровода „Бургас-Александруполис”, можеше сериозно да навреди на екологията в Черно море, казва премиерът.

„Петролопровода „Бургас-Александруполис” представлява проект, който реално заплашва екологията, заради което искам да отбележа, колко важен отрасъл е туризма за българската икономика. Тръбопроводът трябваше да премине през важни туристически градове и затова всяка една екологична катастрофа, подобна на тази в Мексиканския залив, просто ще унищожи туризма в нашата страна за сто години напред. Заради всичко това, договорът за проекта беше в крайна сметка неизгоден за България, заради тези рискове – въпреки годишният приход от 30 милиона долара от транзитни такси”, разказва българският премиер.

"Неотдавна говорих с президента Путин. Според неговите данни с около 12% се е увеличил стокооборотът между нашите страни тази година. Разбира се, по икономически показатели, на първо място е туризма. В Русия работят 27 визови центрове, които издават електронни визи на руските граждани, ето защо тази година в България пристигнаха два пъти повече руски туристи. За тях българската дестинация е известна, нашите езици са близки, тук те се чувстват като у дома си и не е случаен факта, че много от тях закупуват недвижими имоти в България", казва още Борисов. Той посочва, че в настоящия момент е невъзможно директното издаване на визи на летищата при пристигането на туристите.

Коментари: 0