Великобритания излезе от рецесията

През третото тримесечие на 2012 г. страната отчете годишен ръст от 1%

Великобритания е излязла решително от рецесията през третото тримесечие на годината, като е постигнала най-големия тримесечен ръст на брутния си вътрешен продукт от пет години насам. Това показват публикуваните в четвъртък официални данни, цитирани отReuters.

Все пак според агенцията този ръст вероятно се дължи на редица временни фактори, включително Олимпийските игри, проведени през август, които може би прикриват действителното състояние на икономиката.

Така или иначе данните са значително по-добри от очакваното и благодарение на тях е възможно британската икономика да отбележи ръст и на годишна база през 2012-та.

По официални данни БВП на страната в периода юли - септември е нараснал с 1% спрямо предходното тримесечие, през което се сви с 0.4%. Това е най-бързото темпо на растеж от 2007 г. На годишна база в сравнение с третото тримесечие на 2011-та растежът е нулев.

Това е значително по-добро представяне от предварителните прогнози за ръст от 0.6% на тримесечна база и спад от 0.5% на годишна.

Връщането към растеж след три поредни тримесечия на свиване е добра новина за коалиционното правителство, което е под нарастващ натиск да въведе повече мерки за съживяване на икономиката. Подобрението на данните за третото тримесечие обаче до голяма степен се дължи на продажбите на билети за Олимпийските игри и възстановяването от второто тримесечие, когато извънредните публични празници удариха сектора на услугите и търговията на дребно.

Секторът на услугите, който отговаря за три четвърти от БВП на страната, е нараснал с 1.3% спрямо предишните три месеца, когато се сви с 0.1%. Според изчисленията на статистическата служба продажбите на олимпийски билети са допринесли с 0.2 на сто към БВП. Производството също отчита съществен ръст от 1.1 процента, което е най-добрият резултат от второто тримесечие на 2010 г. От своя страна, строителството, което съставлява около 7% от БВП, се е свило с 2.5% и това е трето поредно тримесечие на спад.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн изтъкна, че данните за икономическия растеж показват, че икономиката на страната е на правилен път, но все още съществуват предизвикателства заради слабите икономически показатели в еврозоната.

Коментари: 0