Брюксел стартира план за интегриране на ромите

Въпреки че ЕС критикува някои страни за бездействието, той посочва и напредъка на Румъния, България и Унгария, трите страни с най-голямо ромско население

108 ~ 1 мин. четене

Брюксел е готов да обяви серия от мерки за интегриране на ромските малцинства в рамките на ЕС, включително натиск към националните правителства да харчат повече за подобряването на благосъстоянието на общността, която е маргинализирана в продължение на десетилетия, съобщава Financial Times.

В предложение, с което разполага изданието, се изисква от страните от ЕС да гарантират, че всички ромски деца завършват начално училище. Страните също така ще трябва да затворят дупката в безработицата между ромите и другите граждани.

Въпреки че ЕС критикува някои страни за бездействието, той посочва и напредъка на Румъния, България и Унгария, трите страни с най-голямо ромско население.

Една от успешните стъпки в България според доклада е създаването на "междуведомствена работна група", която се съюзява с неправителствени организации за ефективно финансиране на дейности, свързани с интегриране на общността.

"Интеграцията на ромите е твърде важна тема, която ще бъде обсъждана активно", заяви Вивиан Рединг, заместник-председател на Европейската комисия с ресор правосъдие, основни права и гражданство.

Политиката на интегриране на малцинството попадна в светлината на прожекторите преди три години, когато френското правителство взе решителни мерки срещу незаконните ромски лагери. Тогава комисар Рединг сравни изслеването на общността с третирането на евреите по време на Втората световна война, което накара Никола Саркози, тогава френски президент, да настоява ромите да се установят в страната комисар Рединг - Люксембург.

Малко след това Брюксел разработи интеграционен план, който включва годишни отчети, за да се прецени дали отделните държави-членки се придвижват достатъчно бързо, за да се справят с икономическите трудности на ромите.

Подкрепи Economic.bg