Орешарски намекна за оставка

Липсата на кворумът не е моя работа, но няма как да се продължи така, каза министър-председателят

Снимка: БГНЕС

76 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Премиерът Пламен Орешарски явно е на път да се предаде под натиска на протестиращите и вече намеква за оставка. Заради отсъствието на "Атака" и ГЕРБ в парламента, днешното заседание не можа да започне. "Липсата на кворум не е моя работа, но няма как да се продължи така", каза Орешарски, след като проведе близо едночасова среща с председателя на Народното събрание Михаил Миков.

"Ние сме парламентарна република. Ако парламентът не работи, очевидно...", не успя да довърши изречението Орешарски заради въпроси на журналисти, предаде Дарик. "Страхувам се, че нестабилността, в която попаднахме, може да продължи неопределено дълго, и при следващи правителства, какво правим тогава. Естествено, че не можем да работим без парламент. България е парламентарна република и се надявам да работи парламента", обясни премиерът.

Отсъствието на "Атака" днес и намекът на Орешарски, дава основание да се смята, че премиерът ще използва липсата на кворум като оправдание да подаде оставка. Зам.-председателят Мая Манолова днес обвини бившите управляващи, че отсъстват от парламента, за да не може да се приеме новия Изборен кодекс. "Действащият Изборен кодекс обслужва единствено и само партия ГЕРБ", каза Манолова.

Орешарски заяви, че не го е страх да напусне сградата на парламента. Той потвърди още, че ще продължи да настоява за промените в кабинета. Днес на редовното си заседание депутатите трябваше да гласуват назначението на втория вицепремиер Даниела Бобева. Заради липсва на кворум обаче заседанието се провали и беше отложено за утре.

Подкрепи Economic.bg