"Булгаргаз" с дългове от 20 млн. лв. към НАП

Ако се запази цената на горивото, от обществения доставчик ще реализират загуба

Снимка: БГНЕС

Автор: Божидара Иванова

"Булгаргаз" дължи близо 20 млн. лв. на НАП. Това заяви Александър Петров, началник управление "Лицензионна дейност и корпоративни отношения", цитиран от БГНЕС. По думите му общественият доставчик се финансира чрез просрочване на задължения на първо място към приходната агенция, но има и задължения към "Булгартрансгаз".

Петров поясни, че текущите просрочени задължения на топлофикационните дружества в София, Плевен, Враца и Бургас към "Булгаргаз", възлизат на 87 млн. лв.

Петров взе участие в заседанието на ДКЕВР, на което се обсъди исканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на природния газ с 1,59% до 611,23 лв./хм3 от 1 октомври. От държавния регулатор смятат, че повишение на цената не е необходимо. Изчисленията на "Булгаргаз" обаче показват, че ако се запази цената на синьото гориво, загубата на компанията ще достигне 20 млн. лв.

Александър Петров коментира още, че доставките на природен газ протичат нормално и няма намаляване на количествата. Според него няма индикации, че може да се стигне до газова криза. Той обясни, че доставка на синьо гориво от Гърция ще има само в случай на преустановяване на доставките на природен газ от Русия. "Преговори се водят с гръцката компания, те продължават и ще бъдат финализирани", подчерта Петров.

От "Булгаргаз" ще търсят възможности за финансиране за закупуване на необходимите количества природен газ за донагнетяване в Чирен, както и за обезпечаване на количествата газ там.

Коментари: 0