Българин е задържан при международна акция срещу източване на банкови карти

Операцията е била на територията на България, Сърбия и Македония

Международна престъпна група, успяла чрез фалшиви банкови карти да изтегли 70 000 евро, е била разбита при координирана акция на българската, сръбската и македонската полиции, съобщи „Дарик”.

Арестувани са били петима сърби и македонци. Не е ясна самоличността на българския гражданин, който в България е изработвал фалшивите банкови карти на основата на откраднатите данни от банковите сметки. За услугата той е получавал половината от изтеглените суми или е задържал половината от информацията за банковите сметки.

Между ноември 2011 г. и април 2012 г. престъпниците са осигурили съоръжения за изработване на лични карти, както и данни от банкови сметки. След това са направили фалшивите карти. С тях, от банкоматите в Македония, са теглили пари, а откраднатите данни са използвани също в Тайланд и Уганда.

По информация на полицията, престъпната група 238 пъти е теглила пари, поставяйки 20 скиминг устройства в три банки, при което са заснети данните на 1111 карти.

Измамната схема е предотвратена, след като македонската полиция е арестувала трима от измамниците при опит да поставят устройство за събиране на данни от карти на банкомат в град Прилеп.

Коментари: 0