Мащабни кражби на гориво в БДЖ

Държавната компания извършва проверки в жп-депата в цялата страна

Мащабни кражби на гориво бяха установени при проверки в локомотивните депа в Свиленград и Дупница. Пред Агенция "Фокус" управителят на "БДЖ - Товарни превози" Пламен Джуров съобщи, че само в Свиленград месечно са източвани между 30 и 50 тона гориво.  В Дупница също са установени кражби.

Държавната компания продължава с извънредните проверки в цялата страна, съобщи Джуров. Целта е намаляване на разходите и злоупотребите с кражба на гориво, което е част от плана за стабилизиране на дружеството.

Другите мерки, които ще бъдат предприети в тази насока, са монтиране на камери в локомотивните депа и гарите, където са констатирани кражби на гориво, както и монтиране на камери в машинните отделения на дизеловите локомотиви, а в електрическите – поставяне на електромери.

При проверката в Свиленград в шкафчетата на локомотивните машинисти е констатирано наличието на огромни туби от 35-40 литра. Почти навсякъде са открити бутилки и галони от 10-12 литра от минерална вода, пълни с гориво. Общото количество на горивото, което е намерено, е около 120 литра, собственост на БДЖ.

„Отделно във всяко едно от гардеробчетата имаше много и най-различни видове маркучи, пропки, заготовки за точене на гориво, кранчета, ръкавици, парцали и всякакви подобни приспособления”, съобщи Джуров.

В Дупница в шкафчетата на служителите са открити 59 литра под формата на бутилки и туби, а в охраната, който охранява Локомотивно депо-Дупница и е служител на охранителна фирма, са открити 15 литра гориво. 

Коментари: 0