Българин спечели международното мрежово състезание на Cisco

Стефан Николов ще бъде една седмица в САЩ, където ще посети централата на компанията

3926 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Първокурсникът Стефан Николов спечели първо място на международното състезание по мрежи International NetRiders 2013. Възпитаникът на Националната природоматематическа гимназия "Акад. Любен Чакалов", сега учащ в СУ "Св. Климент Охридски", успя да се пребори с конкуренцията на 172 участника от 63 държави от регионите на Европа, Близкия Изток и Африка. Състезанието се проведе онлайн на 24 септември.

Стефан печели едноседмично посещение в САЩ в централата на Cisco в Силициевата долина. Тази привилегия ще имат освен него и още 18 други победители от състезанията по света. За САЩ заминават още 6 души - най-добре представилите се от отделните подрегиони, както и най-добре представилото се момиче. Останалите състезания в другите региони ще се проведат до края на годината.

В международното състезание NetRiders 2013 от българска страна участваха победителите в националния кръг на състезанието, проведен на 15 май 2013 г. Освен Стефан Николов, сред участниците бяха и Георги Цонев и Мила Пенева, и двамата от Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна. Георги остана на крачка от най-добрите 10, завършвайки на 11-то място, докато Мила се представи достойно сред момичетата в това доминирано от мъже състезание.

Победителят Стефан Николов пожъна редица победи през тази година. Той спечели последователно националното състезание по компютърни мрежи за ученици, последвано от успех на националното състезание за студенти (допуснат до него като победител в предходното), и международното онлайн състезание AcadNet 2013, в което премериха сили участници от Източна и Средна Европа.

Стефан получи право да се запише в СУ "Св. Климент Охридски" във Факултета по математика и информатика без приемен изпит благодарение на победата си в Националното състезание за ученици. Той е студент по програмата "Сиско Мрежова Академия", като е завършил курса CCNA в академията в своето училище НПМГ и курса CCNP в академията на Българската стопанска камара (БСК), който получи отново като награда за победата си на ученическата надпревара.

България вече е имала своя първи победител в състезанието International NetRiders, когато през 2008 г. като един от петимата победители тогавашният ученик Павел Стефанов също посети централата на технологичния гигант Cisco за седмица.

От 2002 г. академията на БСК е първата на Балканския полуостров за обучение по програмата CCNP (сертифициран от Cisco професионалист за работа с мрежи). През 2003 г. друг възпитаник на Cisco академията при БСК получи наградата за най-добър Сиско курсист в света. За приза се пребори едва 15-годишният тогава Йордан Кацаров, в конкуренция сред 3270 академии от 100 страни от Америка, Европа, Близкия изток и Африка.

Подкрепи Economic.bg