Българите готови да харчат, ако дойде данък "лихва"

Бюджетният дефицит в края на годината се очаква да е под 1%от БВП

108 ~ 1 мин. четене

Намеренията за покупка сред българите са се увеличили в последните месеци. "Най-вероятно основната причина за това е съобщението на правителството, че от 2013 г. лихвите по банковите спестявания ще подлежат на данъчно облагане", се казва в изследване на GfK - една от най-големите фирми за пазарни проучвания в света. Според експертите на компанията българските потребители са по-склонни да похарчат трудно спечелените спестявания, отколкото да плащат данък върху тях.

Друг от изводите в изследването е, че България също изпитва въздействието на европейската финансова криза, макар и страната да е "в доста добро състояние". Бюджетният дефицит е вторият най-нисък в Европа, след Германия и се очаква в края на годината стойността му да бъде под 1% от БВП, отбелязват от GfK.

"Безработицата намалява, като в момента се движи около десет процента, а брутният вътрешен продукт (БВП) макар и със слаб растеж, показва постоянна възходяща тенденция. Износът е намалял рязко заради рецесията в Еврозоната", коментират от компанията за проучвания.

Очакванията на експертите са за скромен ръст през следващите години. "Правителството полага усилия за подобряване на бизнес климата в България, инфраструктурата, както и за реформиране на неефективната административна система. Въпреки това, България все още е само частично атрактивна за инвеститорите, така че новите чуждестранни компании на пазара са изключение", показват данните на института.

Подкрепи Economic.bg