Българите имат близо милиард лева в чужди банки

Спестяванията в Швейцария са до 300 млн. евро

Близо 1 млрд. лв. държат като депозити богати българи в европейски банки, най-вече швейцарски. От Министерството на финансите са пояснили пред "Стандарт", че общата сума на спестяванията е 450 млн. евро, или 880 млн. лв. според фиксирания курс на Българска народна банка.

По различни данни поне 150 българи имат спестявания в Швейцария на обща сума 250-300 млн. евро. България получава тази информация по силата на европейска директива за обмен на информация за размера на лихвите по депозитите между страните членки на ЕС.

През септември тази година беше подписано и споразумение с Швейцария. Така при съмнения за укриване на налози родните данъчни могат да изискват информация от швейцарските банки за наличност по сметки и т. н. Това означава, че след въвеждане на предложения от Министерството на финансите данък от 10% върху лихвите от банкови депозити нашенците с пари в чужбина няма да могат да заобиколят налога. Въпреки това общата сума от 450 млн. евро е като капка в морето спрямо спестяванията на домакинствата, съхранявани от родната банкова система, които възлизат на 34.71 млрд. лв., или над 17 млрд. евро към края на септември.

Коментари: 0