Българите избират родните курорти за почивка

73% от анкетираните българи казват, че не могат да си позволят почивка в чужбина поради по-високата цена

188 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

България заема трето място в Европейския съюз (ЕС) по брой туристи, избиращи да прекарат почивката си в родна си страна. Това показва проучване на европейската социологическа агенция Евробарометър, цитирано от „Труд”. Процентът на българите по този показател, почиващи повече 4 нощувки у нас, е 79%. Преди нас са само гърците и италианците - съответно 87% и 80%.

Като основна причина за избора на отдих в родината от Евробарометър изтъркват финансовите затруднения на населението у нас. 73% от анкетираните българи казват, че не могат да си позволят почивка в чужбина поради по-високата цена.

Проучването на Евробарометър показва, че българите са слабо заинтересовани от посещения на културни и религиозни забележителности. Само 9% посочват културния туризъм като мотив за своята почивка, като по този показател сме на последно място в ЕС. Едва 1% от анкетираните пък си купуват пътеводител за местата, които посещават.

Най-предпочината дестинация за посещение с цел почивка сред европейците е Испания, като 10% от всички туристи на Стария континент са избрали да посетят страната през 2012 г. На второ място се нарежда Франция с 8%. Основната причина за ваканцията при европейските туристи пък е събирането плажуването, като 40% я посочват за водеща.

Водещ мотив за избора на европейците на място за летен отдих са препоръките от приятели и роднини, като 56% от анкетираните са направили избора си по този критерий. Основният метод за резервации пък са онлайн платформите на хотели и туристически агенции. 53% от туристите са направили заявка за почивка по електронен път.

Подкрепи Economic.bg